Aktivnosti projekta „Žene- snaga zajednice“ - Dodjela uvjerenja

  • 25.09.2019
  • Općine BPŽ
  • Slavonski Portal

OPĆINA KLAKAR- Aktivnosti projekta „Žene- snaga zajednice“ koji se provodi na području općine Klakar se nastavljaju. Njegovom realizacijom prvenstveno korist imaju stariji mještani općine i do sada nezaposlene žene koje su osim svakodnevne brige za korisnike na području svoje općine, kroz projekt dobile priliku proći kroz program osposobljavanja za računalnog operatera. Dvije od ukupno 11 žena, koliko ih je zaposleno na 23 mjeseca, odlučile su položiti vozački ispit.
- Cilj projekta „Žene- snaga zajednice“ je olakšati pristup zapošljavanja žena pripadnica ranjivih skupina te ih osnažiti i unaprijediti njihov radni potencijal kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici Način je to kojim će se ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizik od siromaštva a ujedno će se potaknuti socijalna uključenost i podići razina kvalitete života krajnjih korisnika. Projekt se do sada pokazao uspješnim i za korisnike i za žene. Od planiranih 40 korisnika broj se povećao na 60 pa smo shodno tomu i zaposlili jednu ženu više nego smo, planirali. Danas smo se okupili radi dodjele uvjerenja za sedam djelatnica koje su prošle edukaciju za računalnog operatera. Žene su dobile radno mjesto, radno iskustvo, socijalnu uključenost dok je mještanima općine koji su u potrebi uvelike olakšan život, što su u stvari i ciljevi projekta.- kazala je Gabriela Jandrlić, struč.spec.oec, voditeljica je projekta u Općini Klakar.
Zaposlene žene u projektu su s područja općine Klakar, iz Ruščice, Donje i Gornje Bebrine i Klakara i odabrane su za posao u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje koji je partner u provedbi projekta, kao i Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod koji je kao partner imao ulogu definirati popis korisnika prihvatljivih za ovaj projekt. Gospođa Vesna Bilandžić prošla je edukaciju za računalnog operatera koja je trajala ukupno 140 sati.


- Edukacija je trajala oko četiri mjeseca, tjedno smo odlazili po tri do četiri puta na predavanja u dogovoru s voditeljicom. Bilo je to još jedno novo iskustvo i znanje koje smo kroz projekt dobili ii vjerujem da će mi biti od pomoći i za ubuduće, po završetku projekta.- Školovanje smo završili u rekordnom roku. Učili smo od Worda, Excela, Power Point-a.. dobro će nam doći i u budućnosti jer dobili smo osnovno znanje a znamo da se bez informatike danas teško zaposliti bilo gdje. U projekt sam se općenito uključila kao seosko dijete koje će raditi i pomoći svojim suseljanima. S njima je lako raditi jer nisu zahtjevni, skromni su i jednostavni i traže malo pažnje i pomoći.- kazala nam je danas i Katarina Lučić koja uz edukaciju skrbi o pet korisnika.


- Dvije djelatnice su dobro startale u auto školi, položile su prvu pomoć i prometne propise, vožnja se privodi kraju i vrlo brzo izlaze na polaganje vozačkog ispita za vozilo B kategorije.- kazao je Zrinko Šimunović iz auto škole Gas.


Danijela Lakušić ima sedmero djece i do sada su oni uvijek bili prioritet u svemu.- Sada kada su oni odrasli ja sam došla na red, odlučila se prijaviti na projekt, radim a sada sam na putu da konačno dobijem i vozački ispit kojeg sam godinama željela polagati. Hvala instruktoru na strpljenju i vjerujem da ću uskoro u rukama imat vozačku dozvolu.

 

Zapošljavanje teško zapošljivih osoba i borba protiv siromaštva temeljni su ciljevi programa „Zaželi“ kojega u potpunosti financira Europski socijalni fond.

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Općine Klakar.

Ukupna vrijednost projekta 1.963.665,90 kn, EU potpora: 100%