ŠALKOVIĆ U NEVIĐENOM IZDANJU: Pogledajte kako se snalazi u kuhinji i koje je kulinarske tajne otkrio

  • 05.11.2019
  • Iz drugih medija
  • Slavonski Portal

Hrvoje Šalković dugo je godina punio stupce svojim putovanjima i knjigama, a posljednjih godina vodi jedan od boljih zagrebačkih restorana i gotovo da zaobilazi sva društvena događanja.

Ipak, s vremena na vrijeme popularni Šale, kako ga prijatelji zovu, malo se ukaže u javnosti pa je tako ovaj put odlučio pokazati koliko je vješt u kuhinji. Naime, Hrvoje često gostuje na gastro događanjima pa je ovaj put odlučio otkriti neke tajne kada su u pitanju burgeri, hrana koju smo dugo smatrali brzom hranom.

``Daleko je burger od te kiosk priče, od one prastare `za pod zub` varijante. Danas je burger toliko kompleksno jelo da ga se ne srame niti restorani top klase``, govori nam Hrvoje koji ujedno otkriva koliko se burger zapravo mora peći da bi bio savršen, ni prepečen niti previše sirov, a opet tako soćan.

``Ukoliko poštujete pravila za pripremu grilla meso pečete 3 minute s jedne te 3 minute s druge strane. Ovisi i koliko ste velike pljeskavice napravili (debljina) te jeste li meso odležavali prije pripreme pljeskavica``, otkriva Šalković koji danas vodi Brewbites restoran.

Ipak, ova slasna gastro poslastica može biti još ukusnija ukoliko se meso kombinira s drugim namirnicama, a to ne treba uvijek biti klasično – topljivi sir, zelena salata i slično.

`` S burgerom se odlično slažu suhe i svježe gljive, grill parmezan, patlidžani, tikvice, komorač, citrusi, puno je fusiona koji dobro funkcioniraju i čovjek kad i dobije ideju, proba pa se iznenadi kako je dobro. Ok, i te neke stvari bolje funkcioniraju uz još neke dodatke i začine pa to treba poznavati jer nije da možeš samo narezat limetu unutra pa da će zato biti bomba burger, ali staviti je malo u umak, podiže puno stvar. Ja volim staviti i malo tartufa, što sam napravio i ovim burgerom koji sam danas pripremio. Tartufi se slažu sa svim vrstama mesa. Isprobali smo i fantastično funkcionira``, otkrio je Šale.

Mnogi ne znaju kakva peciva birati kada je ova hrana u pitanju. Najidealnija su mliječna peciva i brioche peciva. Sve ostalo je prolazno, a ova peciva svojom neutralnošću ne zadiru u okuse mesa i možete osjetiti svu punoću mesa. O grilanju peciva se vode rasprave valjda od početka 20 stoljeća no odgovor je da, s dodatkom rastopljenog maslaca. Nema bolje nego kad je pecivo toplo, hrskavo, te osjetite malo maslaca. Naravno važan je sir.

``Najbolji su svi masni sirevi koji se dobro tope, što ne znači da se ne mogu staviti nekakvi suhi i tvrdi sirevi kao paški ili kozji. Ukoliko su jako suhi, a želite taj specijalni okus ipak spojiti s mesom, imate opciju staviti ga u umak ili DIP koji servirate sa strane``, otkriva nam.

Inače, ako niste znali čačkalica u sredini burgera služi isključivo da visoke i velike burgere drži na okupu na putu do gosta, kako se ne bi srušio ili se koriste čačkalice s ugraviranim natpisima rare, wd ili medium kako bi kuhinja brze komunicirala s poslužiteljima i izbjegla objašnjavanja na koje se gubi vrijeme.

Nekad je to pivo bilo omiljeno piće uz burger, no danas u razdoblju gourmet Burgera gdje možete naći i Wagyu govedinu nema smisla bježati i od najskupljih crnih ili bijelih vina, šampanjaca. Pivo još uvijek pobjeđuje no vino je sve popularnije.

Hrvoje danas vrijeme uglavnom provodi u Brewbites restoranu pa tako često pomaže kuharima kako bi sve bilo ukusno i fino, no za privatno kuhanje baš i nema vremena.

``Nikome ja ne stignem kuhati, toliko je posla oko logistike, oko optimaliziranja, toliko posla s gostima. Ne stižem kuhati, a volio bih``, priznao je Hrvoje Šalković.

FOTO: Mario Pavlović