Inova - Budi Uzor 2019

  • 20.11.2019
  • Kultura i obrazovanje
  • Slavonski Portal

Svečanom podjelom medalja, najvrijednijih nagrada i priznanja završila je ovogodišnja Inova – Budi Uzor 2019.  Najveći pehar Inove otišao je u ruke mladim zagrebačkim inovatorima.  Inova Grand prix ``Nikola Tesla`` pripao je tvrtki 3Dtech, a njihova inovacija koja je zadivila stručnjake ocjenjivačkog suda iz cijelog svijeta je 3D Print patentiranom tehnologijom ``MLA enhanced DLP``. Onaj nešto manji pehar također je podignula uspješna domaća tvrtka, Citus d.o.o. i to za inovaciju ``Individualizacija anonimnih identiteta korištenjem umjetne inteligencije`` koju je osmislio Tomislav Bronzin sa svojim timom.

 

Nikad veća, nikad bogatija,  nikad posjećenija, ovogodišnja Inova okupila je u 550 izlagača iz 31 zemlje svijeta. Onu su od 13. do 16. studenoga, svoje inovacija predstavili zagrebačkoj, ali i hrvatskoj publici u paviljonu 7, Zagrebačkog velesajma. Posebno veseli činjenica o sve većem broju mladih koji ulaze u svijet inovacija.

 

Osim izložbenog karaktera ono još važnije za ovu manifestaciju su neposredni kontakti inovatora s potencijalnim investitorima. Domaći inovatori, od kojih neki s komercijalnim proizvodima, tako su na jednom mjestu imali predstavnike eminentnih svjetskih tržišta, nerijetko desetak puta većih nego što je to naše. Oni su u ovih nekoliko dana mogli saznati sve potrebno za plasman svog proizvoda na tako velika tržišta.

 

Inova – Budi Uzor 2019 ponudila je mnogobrojne panel rasprave i susrete na temu poslovne suradnje, ali i što lakšeg i jednostavnijeg financiranja inovacija. Osim ovih, nudila je i odgovore na vječno pitanje, kako jednostavnije i brže doći od inovacije do komercijalnog proizvoda.  

 

Inova je bila mjesto vrlo značajnog sastanka Vijeća WIIPA, središnjeg upravnog tijela Svjetske organizacije inovatora. U povodu 10. obljetnice uspješnog djelovanja WIIPA donesen je novi temeljni dokument pod nazivom ``Zagrebačka deklaracija``.

 

Svakako ne treba zaboraviti ni turistički dio cijele priče. Naime, inovatori, delegacije zemalja koje su predstavljali, njih čak 31 boravili su gotovo cijeli tjedan u Zagrebu. Organizatori su se i ove godine potrudili predstaviti im Hrvatsku, kao i Zagreb u najboljem svijetlu. Od autohtone kuhinje, najboljeg od eno i gastro ponude što Hrvatska nudi, do brojnih izleta s kojih će bez sumnje u svijet otići mnogobrojne fotografije Hrvatske.