Peti „Božić po štivički”

  • 02.01.2020
  • Općine BPŽ
  • Slavonski Portal

Na drugi dan Božića, na sv Stjepana, u Vatrogasnom domu u Štivici održana je peta po redu,  tradicionalna priredba „Božić po štivički”. Organizirali su je i pripremili mladi Štivice uz pomoć „Štivičke udruge mještana”.

Naime, lijepo je što mladež Štivice želi sačuvati tradiciju i narodnu baštinu, ali i ikavski govor u štivičkom dijalektu. Prošlo je vrijeme kad je Štivica bila poznata po svojim rezbarima i rukometašima. Mladi danas odlaze iz sela zbog posla, stari umiru. Sve je više praznih kuća, a u mnogima živi još samo jedno ili dvoje. Mladi koji su ostali ili se vraćaju u selo vikendom, prije pet godina počeli su osmišljavati Božićni program kojim žele otrgnuti zaboravu sve ono čime su se ponosili davni Štivičani.

Veći dio priredbe bio je baš „po štivički”, u dijalektu. Autori prikazanog igrokaza su i protagonisti: studenti, Danijel Mihić i Alen Butumović. Oni glume dvojicu braće, Antu i Pavu, šokačke momke, zagrijane za  djevojke, Snježu i Veroniku, kojima se krišom udvaraju i  žele stupiti s njima u ozbiljnu vezu. Problem su mame koje, baš kao nekad, dobro paze na svoje kćeri. Ipak – ljubav pobjeđuje sve zapreke. Bilo je duhovito,  vedro i zanimljivo uz puno pljeska publike i veselo ozračje u dvorani. Glumci su upotrebljavali starinske izraze i riječi, vratili su posjetitelje u vrijeme kad se obitelji nisu bojale života. I ova iz igrokaza imala je jedanaestoro djece, među njima i blizance, Antu i Pavu.

Štivičani su  nakon programa nastavili blagdansko druženje uz iće i piće, ali baš kao nekad, ni te večeri nije izostalo veliko šokačko kolo.

                                                                          

Višnja Mikić