U Rešetarima počela s radom kamera za nadzor brzine prometa

  • 05.03.2020
  • Općine BPŽ
  • Slavonski Portal

  U nazočnosti  Mate Pušeljića, voditelja Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave brodsko-posavske i općinskog načelnika Zlatka Age,  na županijskoj cesti u Rešetarima, u  ulici  Kralja Tomislava,  u rad puštena kamera za nadzor brzine prometa.

      „ U nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa do 2020. predviđena je nabava  uređaja za mjerenje brzine i ostale opreme koja se koristi za nadzor prometa. Za 2019. i 2020. godini za Policijsku upravu  brodsko-.posavsku na području naše županije predviđena je nabava osam kućišta i četiri  fiksne kamare za  mjerenje brzine kretanja. Jedna od njih je i ova postavljena  u Rešetartima. Zahvaljujemo se Općini koja je u tome sudjelovala kao jedinica lokalne samouprave. Nadamo se da će postavljanje nove kamere doprinijeti sigurnosti cestovnog prometa, da će ostvariti preventivni učinak, a također doprinijeti da se  sankcionira  sve one  koji krše prometne propise. Sve je to u cilju smanjenja broja stradavanja na našim cestama“, kazao je Mato Pušeljić, voditelj odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave brodsko-posavske i dodao da su pozitivna dosadašnja iskustva.

  Dodaje da je  u Rešetarima bilo postavljeno samo kućište  i da je  policija  utvrdila da  značajan dio vozača poštuje prometne propise, bez obzira što tu nije bila kamera. Nada se da će stavljanjem kamere u rad i o tome  obavijest javnosti doprinijeti da  svi vozači shvate da je najbolje prilagoditi brzinu kretanja uvjetima,  stanju na cesti  i važećim ograničenjima.     Kamera je postavljena i  u Baćindolu i idućih dana bit će priključena na struju i stavljena u funkciju.

 „ I dalje pozivamo tijela lokalne uprave i samouprave, konkretno na našem području sve općine zainteresirane za poboljšanje cestovnog prometa,  da nam se jave i sudjeluju u ovom projektu postavljanja kamera. Uočavamo da su načelnici Općina prepoznali koliko je bitna, općenito sigurnost,  prije svega segment cestovnog prometa jer tu, nažalost, stradavaju ljudi“, kazao je Mato Pušeljić.

      Policijskoj upravi  brodsko-posavske županije zahvalio se općinski načelnik Zlatko Aga.

     „Svjedoci smo sve većeg broja vozila na cesti i neprilagođene brzine  kretanja. Od kada je kamera postavljena vidljivi su njeni učinci jer su vozači  prilagođavali brezinu kretanja  uvjetima na cesti.  Postavljane kamere doprinosi sigurnosti na cesti za sve sudionike. Kada je Policijska uprava zatražila našu suradnju mi smo to odmah prihvatili i Općina je priključila struju. Kamera je upozorenje vozačima da ne čine prekršaje i plaćaju kazne i na taj način pune državni proračun“,  kazao je načelnik Zlatko Aga.

  Općina Rešetari  ulaže dodatne napore i sredstva kako bi se  sigurnost  prometa na području općine  učinila boljom, posebno za djecu i pješake.

  „S početkom ove godine Općina Rešetari  je kandidirala tri projekta na javni poziv  Ministarstva unutarnjih poslova, a vezano za  sigurnost na cestama.  Ukupna vrijednost je  oko 700.000 kuna. Namjeravamo postaviti dva semafora kod osnovnih škola u Rešetarima i Adžamovcima, a na dionici županijske ceste treptajućim svjetlima i zebrama označiti  pet pješačkih   prijelaza.  Svjedoci smo da je sve više  ljudi  na cestama, kao i vozila koja s brzo kreću i pješaci su sve nesigurniji.

   Značajan  nam je i projekt izgradnje biciklističkih staza  kako bi se omogućilo što sigurnije i lakše kretanje biciklista u prometu“, kaže Zlatko Aga.

 

Autor: Cajtung