Knjiga o Drežniku

  • 15.04.2020
  • Općine BPŽ
  • Slavonski Portal

Kulturno-umjetničko društvo „Drežnik” iz Drežnika, naselja u općini Rešetari, ove godine obilježava 20. obljetnicu aktivnog djelovanja. Na žalost, zbog poznate situacije, proslava je odgođena, a ovih dana  svjetlo  dana ugledala je knjiga o KUD-u i selu Drežnik. Tu su podatci o prošlosti sela, o poginulim hrvatskim braniteljima, o običajima sačuvanima u selu do danas, o zaštićenim „šetanim kolima”, o nastupima KUD-a, ali i o osobama koje su rođene u Drežniku ili su im obitelji tu živjele,

Tako su u knjizi svoje mjesto našle i osobe posvećenog života iz Drežnika: redovnice i svećenici, potom kipar, Antun Petrović, ali i poznati nogometaš, Goran Vlaović. Posebno su opisani rijetki običaji, ovdje sačuvani: „Tri Kralja”, „Vinci”, „Kolo na Svisvete” i sl.

Iako su i iz ovog sela otišli mladi, još uvijek ih je dovoljno za sve aktivnosti, pa i za čuvanje tradicije i baštine svog mjesta i zavičaja. Uz brojne nastupe tijekom godine, redovito nastupaju uz veće crkvene blagdane u  selu i središtu župe, u Zapolju.

Predsjednik KUD-a, Branko Vukšić, ističe izvrsnu suradnju s općinom Rešetari i Brodsko-posavskom županijom, uz čiju pomoć žele, kad to bude moguće, upriličiti i svečanost obljetnice društva.

Višnja Mikić