Blagoslovljena nova crkva sv Blaža

  • 06.07.2020
  • Kultura i obrazovanje
  • Slavonski Portal

U Tisovcu, filijali župe sv Antuna Padovanskog Stario Petrovo Selo, u subotu, 4. srpnja, svečano je blagoslovljena nova crkva sv Blaža. Za ovaj dan vjernici su se pripravljali trodnevnicom koju su vodili o. Kristijan Sinković, upravitelj bolnice sv Rafaela na Strmcu, zatim Siniša Paušić, župnik u Podravskim Podgajcima te don Damir Stojić, studentski kapelan u Zagrebu.

Svetu misu u subotu je slavio i crkvu blagoslovio požeški biskup msgr dr Antun Škvorčević.

Poslije nešto više od tri godine, dovršeni su svi radovi na izgradnji nove crkve, a na blagdan Svijećnice  svečano je u nju iz stare kapele prenesena slika sv. Blaža, zaštitnika sela Tisovac.

Na inicijativu nekolicine mještana okupljenih u Udruzi „Sveti Blaž“, krenulo se s realizacijom aktivnosti s ciljem izgradnje nove crkve. Poslije ishođene suglasnosti Požeške biskupije i pribavljene građevinske dozvole, u svibnju 2017. godine tadašnji župnik, mons. Antun  Prpić blagoslovio je temeljni kamen, čime je simbolično započela gradnja nove kapele na zemljištu koju je za tu namjenu poklonio idejni začetnik gradnje,  Antun Valčić, koji s obitelji živi i radi u Švicarskoj.  Većinu radova  konkretnim aktivnostima pratio je  i organizirao  sadašnji staropetrovoselsdki župnik, Ivan Nikolić.

Sama crkva je građevina eliptičnog tlocrta površine 100 m² s pripojenom sakristijom i zvonikom visine 15 metara. Interijer crkve oplemenjen je ostalim nenametljivim sadržajima:  drvenim oltarom s već spomenutom slikom Sv. Blaža, kamenim stolom i propovjedaonicom, vitrajima, klecalima. Radovi na izgradnji crkve su se odvijali racionalno, sukladno prvenstveno financijskim mogućnostima i uz veliko razumijevanje glavnog izvođača - tvrtke Vodoprivreda-Nova Gradiška d.d. koja je izvela radove grube gradnje crkve, a zatim i mosta kao glavne pješačke komunikacije. U radovima su sudjelovali i obrtnici novogradiškog kraja te mještani Tisovca u pojedinim fazama gradnje. Vrlo brzo je ovaj projekt, kao pozitivan primjer zajedništva, prepoznala i općina Staro Petrovo Selo koja je tijekom čitavog vremena značajno sudjelovala u financiranju radova. U 2018. godini Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije putem Programa ulaganja u zajednicu  također je sudjelovalo u realizaciji  projekta. Na aktivnostima uređenja okoliša, osim angažmana nesebičnih pojedinaca, treba istaknuti značajan doprinos Hrvatskih voda koje su uredile obližnje korito potoka te općine Staro Petrovo Selo koja je financirala gradnju mosta.

 

Izborom materijala, rasvjetom i svim ostalim nenametljivim, a istovremeno efektnim tehničkim rješenjima koja potpisuju arhitekt Robert Klobučar te inženjeri Ivan Rašić i Ante Dukić, selo Tisovac je dobilo decentan prostor koji upućuje na bitno - čin euharistijskog slavlja. 

Osim župnika Nikolića, velik doprinos gradnji  dali su članovi udruge „Sveti Blaž“ koji su svake godine sudjelovali u organizaciji namjenskih dobrotvornih zabava u Švicarskoj. Prošle godine, tijekom pripremnih aktivnosti za posljednju  zabavu, iznenada je preminuo predsjednik Udruge, Slavko Mulac. Misa zadušnica   služena je u novoj crkvi, koju je nesebično i s puno ljubavi Slavko gradio sa svojim prijateljima i mještanima.

         Za subotnju svečanost Tisovčani su uredili svoje selo onako kako su to činili i kroz minula desetljeća i stoljeća – tradicionalno slavonski, što je plijenilo pozornost svih koji su došli na blagoslov crkve. Program je počeo budnicom u izvođenju  Gradske glazbe iz Nove Gradiške, a biskupa i druge goste ispred crkve su pjesmom pozdravili članovi KUD-a „Drežnik“. U ime domaćina, Udruge „Sv Blaž“ biskupa je pozdravio predsjednik, Dražen Mikojević, potom župnik Nikolić, a projektant crkve, dipl inž arhitekture, Robert Klobučar, rekao je nekoliko riječi o objektu. Biskup je zatim pozdravio sve okupljene, posebno one koji su u crkvu ugradili svoje darove i vrijeme. Rekao je kako je ovaj događaj radost za sve i kako je i sam radostan zbog toga što su se vjernici povezali i uspjeli završiti pothvat kao živa, Isusova crkva i kako su oni radost neba. Naglasio je da će blagosloviti crkvu, a ona je  podsjetnik na činjenicu da smo svi živa crkva. Zahvalio je obitelji Valčić, zatim bivšem i sadašnjem župniku, a podsjetio je i na rano preminulog predsjednika Udruge „Sv Blaž“, Slavka Mulca, koji je u crkvu ugradio puno svoje ljubavi, plemenitosti i vjere. Zahvalio je i svim mještanima Tisovca koji su složno u crkvu ugrađivali svoje vrijeme i ljubav.

Biskup je blagoslovio ovo prekrasno zdanje i predslavio u njemu svetu misu, a u koncelebraciji su bili arhiđakon Posavskog arhiđakonata Požeške biskupije i raniji staropetrovoselski župnik, mons Antun Prpić, zatim kancelar biskupskog ordinarijata, Ivan Popić,  dekan Novokapelačkog dekanata, Goran Mitrović i domaći župnik Nikolić uz nekoliko svećenika ovog dekanata.

Na kraju svečanosti biskup je pohvalio mještane Tisovca za prekrasno uređeno selo, pozvao ih da ostanu vjerni Bogu i u ovim vremenima, kao i slavonskoj tradiciji, kojoj su bili vjerni njihovi očevi i pradjedovi. Nakon blagoslova, svi nazočni himnom su pozdravili Domovinu, a onda i Kraljicu Hrvata, pjesmom „Zdravo Djevo“.

Tekst:         Višnja Mikić

Fotografije:   Alen Kocić