PRVA VEČER AUREA FESTA U POŽEGI

  • 29.08.2020
  • Kultura i obrazovanje
  • Slavonski Portal

Mimohodom od Osnovne škole Antuna Kanižlića do Trga Svetog Trojstva u Požegi te programom običaja i kulturne baštine, u petak, 28. Kolovoza, počeo je u Požegi ovogodišnji  „Aurea fest“ koji će trajati samo tri dana i to bez uobičajenih popratnih manifestacija, a sve se  događa uz propisane epidemiološke mjere.
Izostali su sinoć  jahači, konjske zaprege i vinogradari s grožđem… Povorka je prošla kraćim putem, ali posjetitelji na središnjem požeškom trgu ipak su mogli uživati u raskoši pjesme i kola. U povorci su bile „Požeške mažoretkinje“, „Trenkovi panduri“,  Gradska straža Požega  i gradska glazba „Trenkovi panduri“. Među kulturno-umjetničkim društvima i pjevačkim skupinama bili su KUD „Požega“, KUD „Bektež“, KUD „Orljava“ Pleternica, Grabarčani, KUD „Šijaci“ iz Biškupaca, KUD „Rama“ Pleternica, KUD „Poljadija“ Grabarje, KUD „Požeška dolina“, HKUD „Slavonija” i Matica slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšića.
Sudionike programa prvog festivalskog dana i posjetitelje na trgu pozdravio je gradonačelnik Požege i saborski zastupnik Darko Puljašić, koji je  i otvorio festival.

Na početku folklornog programa, običaja i kulturne baštine, pojašnjeno je kako Kulturna zajednica Požeško-slavonske županije nije zbog pandemije mogla organizirati Kulturni mozaik niti pjevačku smotru  „Pivaj, diko, ja ću ti polagat“, pa su na „Aurea fest“ u Požegu stigli selektori,  delegirati od Hrvatskog sabora kulture, kako bi pratili nastupe KUD-ova iz  Požeško-slavonske županije, odlučili tko je bio najuspješniji i tko će predstavljati ovu županiju na državnim smotrama.

U žiriju su bili Dubravka Matoković iz Gradskog muzeja Požega, Krunoslav Šokac, umjetnički voditelj  nacionalnog ansambla „Lado“ i prof Tomislav Habulin, voditelj pjevanja u Folklornom ansamblu  Studentskog KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ Zagreb.

Nakon što su se predstavile Požeške mažoretkinje, slijedio je nastup Folklornog ansambla Požega, zatim KUD-a „Orljava“ iz Pleternice,  KUD-.a „Šijaci“ iz Biškupaca i HKUD-a „Slavonija“ iz Jakšića.

U drugom dijelu programa birana je najgizdavija Šokica. Uz glazbenu pratnju Ženskog tamburaškog sastava „Liberta“ iz Kaptola, predstavljene su natjecateljice – Šokice iz svih pet slavonskih županija: Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Požeško- slavonske.

Prosudbenu komisiju činili su Dubravka Matoković iz Gradskog muzeja Požega, Katarina Bušić iz etnografskog muzeja u Zagrebu – voditeljica zbirke narodnih nošnji istočne Slavonije te Tihomir Šmitpeter, tkalac, sakupljač narodnog blaga i zaljubljenik u narodnu tradiciju i baštinu iz Kaptola.

Drugom pratiljom najgizdavije Šokice proglašena je Dijana Klarić, iz KUD-a „Šijaci“ Biškupci, prvom pratiljom Nikolina Jugović iz KUD-a „Cernik“ koja se predstavila u narodnoj nošnji Magić Male – sela u novokapelačkom kraju, a lentu i titulu najgizdavije Šokice ponijela je Ivana Bošnjak iz KUD-a „Seljačka sloga“ iz Gradišta kod Županje.

Prosudbena komisija dodatno je pohvalila KUD „Čačinci“ iz Čačinaca za rekonstruiranje tradicijskog ruha njemačke nacionalne manjine u ovom mjestu. Pohvaljena je i snaša Ana-Marija Ipšan za prezentaciju raritetnog starinskog tradicionalnog ruha iz Drenja.

Program prve večeri „Aurea festa“ u Požegi završio je nastupom „Gazda“, koji su dragi gosti Požege još od početka svoje glazbene karijere.

Višnja Mikić