Osnovana udruga „Bl s. Jula Ivanišević“

  • 17.11.2020
  • Općine BPŽ
  • Slavonski Portal

U nedjelju, 15. studenog, u Godinjaku, filijali staropetrovoselske župe i rodnom selu blažene sestre Jule Ivanišević, jedne od Drinskih mučenica, održana je osnivačka skupština udruge „Blažena sestra  Jula Ivanišević“ Godinjak.

Nakon što je himnom pozdravljena domovina, molitvu  za zagovor Drinskih mučenica Gospodinu je uputio staropetrovoselski župnik, Ivan Nikolić. Pozdravljeni su gosti, među njima načelnik staropetrovoselske općine, Nikola Denis i predstavnici  udruga koje djeluju u Godinjaku -  Dobrovoljnog vatrogasnog društva,  kulturno-umjetničkog društva, NK „Dinamo“ i stolno-teniskog kluba. Poslije usvajanja dnevnog reda, o ciljevima i svrsi osnivanja udruge govorio je Tomislav Ivanišević. Rekao je kako u mjestu žele osnovati udrugu  koja će imati svojstvo pravne osobe, a promicat će prvenstveno duhovnost i pobožnost blaženim  Drinskim mučenicama, poglavito  sestri Juli. Podsjetio je Ivanišević na 2011. godinu i na beatifikaciju Drinskih mučenica u Sarajevu, na svečanost i čin za koji su se u Godinajku i staropetrovoselskoj župi dugo pripremali kroz  brojne aktivnosti, među ostalim i  trodnevnicom, okitili su cijelo selo u slavonskom stilu, hodočastili  u sarajevsku „Zetru“ na  jedinstvenu svečanost, jer je veliki događaj i čast za selo i župu -  imati blaženicu. Kasnije je otkrivena spomen-ploča na kući -  mjestu gdje je nekada bila rodna kuća bl Jule. Na inicijativu grupe molitelja iz Godinjaka svake godine u selu se odvija molitveni program od 25. studenog, od dana rođenja bl Jule Ivanišević, do 15. prosinca, dana mučeničke smrti Drinskih mučenica: sestre  Jule i još četiri njezine susestre iz Družbe Kćeri Božje ljubavi. Na završetku, 15. prosinca, svečanu euharistiju redovito slavi požeški biskup, msgr dr Antun Škvorčević, a uz vjernike, misi nazoče i časne sestre iz spomenute Družbe. Na pročelju župne crkve u Starom Petrovom Selu postavljen je vitraj s likom bl Jule, u crkvi je njezina velika slika, a nabavili su i barjak s likom blaženice. U selo počinju stizati hodočasnici i štovatelji Drinskih mučenica, pa su vjernici Godinjaka željeli štovanje blažene sestre Jule podići na jednu višu, kvalitetniju razinu. Razmišlja se o izgradnji spomen-kuće blaženice, ali i o crkvi posvećenoj Drinskim mučenicama, o perivoju ispred crkve s kipom bl Jule. Do sada je osigurano zemljište, dar obitelji Ivošević, a u kupnju kuće i zemljišta obitelji Ivanović uključila se općina Staro Petrovo Selo i načelnik,  Nikola Denis, pa danas sve spomenuto pripada župi i čini jednu cjelinu. Kompletan prostor je očišćen i spreman za buduće aktivnosti.

Uz promicanje duhovnosti blaženica, u mjestu žele razvijati i volonterstvo i civilno društvo, lokalnu zajednicu, kulturnu baštinu itd.  Žele organizirati hodočašća i prihvat hodočasnika, surađivati s Družbom Kćeri Božje ljubavi i sl. Smatrali su da je za sve to bilo potrebno osnovati udrugu, pa su pripremili i održali   osnivačku skupštinu. U opsežnom dnevnom redu, nakon usvajanja Statuta,   među ostalim, izabrana su   tijela koja će predstavljati udrugu i omogućiti njezin redoviti rad. Za predsjednika udruge „Blažena sestra Jula Ivanišević“ Godinjak jednoglasno je izabran Tomislav Ivanišević, za dopredsjednika Vinko Ivanišević, (jedan od tri živa pranećaka blaženice). U Upravni odbor su izabrani Tomislav i Vinko Ivanišević, Mario Čuturić, Ljerka Ivanišević, Ana Akmačić,  David Gašparović i Mihaela Vlainić.   Nadzorni odbor čine Vlado Pospišil,  Zdravko Ivanišević i Antun Topić.

Na kraju osnivačke skupštine, predsjednik udruge, Tomislav Ivanišević zahvalio je na ukazanom povjerenju, a onda su novoosnovanu udrugu, njezine članove i vodstvo pozdravili župnik,  Ivan Nikolić i načelnik općine,  Nikola Denis.

Tekst i fotografije; Višnja Mikić