Obrtničko učilište azilante priprema za integraciju u hrvatsko društvo

  • 03.12.2020
  • Kultura i obrazovanje
  • Slavonski Portal

Veću zapošljivost azilanata te njihovu potpunu integraciju u hrvatsko društvo omogućit će dvogodišnji projekt `Edukacijom do bolje integracije azilanata` kojeg Europska unija financira s gotovo 1,46 milijuna kuna.

Projekt od listopada 2019. provodi Obrtničko učilište zajedno s Isusovačkom službom za izbjeglice te Udrugom Inicijativa - Centar za edukaciju kao prijaviteljem.

Programe obrazovanja do sada je uspješno završila grupa od 10 polaznika, za zanimanja pomoćnog slastičara i priprematelja jednostavnih jela. Trenutačno su u projekt uključene još dvije grupe azilanata.

Kako pripremiti slastice učili su u zagrebačkoj slastičarnici Dolce torte, a sve tajne o pripremanju jednostavnih jela doznali su u Pivovari Medvedgrad.

Među zainteresiranim kandidatima je i Said koji se veseli novoj prilici za zapošljavanje.

- Ako završim ovo tražit ću posao. Kada nemam diplomu je teže, ali sada kada dobijem diplomu vjerujem kako će sve biti lakše – istaknuo je.

Razvijen je program jezične i kulturološke integracije, što je jedan od najznačajnijih rezultata projekta koji će se nastaviti provoditi i nakon njegovog završetka.

To će se postići učenjem hrvatskog jezika, upoznavanjem hrvatske kulture i razvojem vještina za traženje posla koje provodi Inicijativa – Centar za edukaciju.

Ključna je i motivacija za uključivanje u svijet rada te povezivanje s potencijalnim poslodavcima. Kandidatima je stoga za vrijeme trajanja projekta pružena usluga individualnog mentorstva i osiguranje podrške u vidu prevoditelja kojeg osigurava Isusovačka služba za izbjeglice.

- U projektu smo probali sve zajedno uklopiti da bi se kandidati mogli kroz zaposlenje još više integrirati i pripadati društvu – kaže Jelena Posavec, voditeljica kulturološke i socijalne integracije.

Obrtničko učilište kao partner na projektu nastavlja s provedbom programa učenja engleskog jezika i programom stručne osposobljenosti u sektoru turizma i ugostiteljstva s profesionalnim i stručnim nastavnicima.

Programi stručne osposobljenosti uključuju praktični dio edukacije koji omogućuje povezivanje polaznika s potencijalnim poslodavcima.

Tekst sastavila Valentina Jaklić, voditeljica projekta, Obrtničko učilište