Spomen na bl Julu Ivanišević i bl Drinske mučenice

  • 15.12.2020
  • Kultura i obrazovanje
  • Slavonski Portal

U župi sv Antuna Padovanskog Staro Petrovo Selo, rodnoj župi bl Jule Ivanišević, jedne od Drinskih mučenica, u utorak, 15. prosinca završila je višetjedna pobožnost blaženici. Počela je, kao i svake godine, 25.11. na dan rođenja  sestre Jule, a završila na dan   mučeničke smrti Jule i  još četiri susestre, sve članice Družbe Kćeri Božje ljubavi. Pobožnost se ove godine odvijala u skladu s epidemiološkim mjerama i uz ograničen broj vjernika, ali su župljani molili i kod svojih kuća zagovor blaženica.

Pobožnost, koju je vodio Tomislav Ivanišević, vjeroučitelj,   u utorak je u staropetrovoselskoj župnoj crkvi počela Križnim putem i Litanijama Drinskih mučenica. Slijedila je sveta misa koju je slavio vlč Ivan Nikolić , župnik u Starom Petrovom Selu.

U homiliji je, među ostalim, naglasio kako su se sestre spasile skokom kroz prozor vojarne, a trebale su biti dragocjen plijen u kandžama đavolskim i one su toga bile svjesne.  Nije sestra Jula, poglavarica, imala vremena razgovarati sa sestrama i pokušati izbjeći ono što je stajalo pred njima. One nisu željele okaljati svoju čast. Shvatile su da je ovo prilika  za biti čisti prinos Gospodinu, čista neokaljana žrtva koja se Bogu predaje. Zavapile su: „Isuse, spasi nas!“ Sve svoje pouzdanje stavile su u Boga.  Tu je njihova vjera bila na vrhuncu i pokazala se kao najveća snaga koju su nosile.  Hladna Drina postala je njihov grob.  Ne  može se na  grobove Drinskih mučenica , kao na sve druge, odnijeti cvijeće i upaliti svijeće, ali od svega je najvažnija čovjekova duša. Zato je Isus i rekao: „Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a duše ne mogu ubiti“.

Danas ih gledamo, molimo njihov zagovor, ali to gledanje obvezuje nas na nasljedovanje Drinskih mučenica. Možda nećemo, kao one, morati bježati pred nasilnicima i pred nožem te skakati kroz prozor, ali bez obzira na okolnosti i prilike, motiv za ljubav prema Bogu uvijek je isti:  domoći se njegova Kraljevstva i spasiti svoju dušu“, rekao je, među ostalim Nikolić.

Uz malobrojne vjernike, u skladu s epidemiološkim mjerama, svetoj misi bile su nazočne i časne sestre, članice Družbe Kćeri Božje ljubavi iz župe sv Nikole biskupa i iz Pleternice.

U Godinjaku, filijali staropetrovoselske župe i rodnom selu  sestre Jule, prije mjesec dana osnovana je  udruge „Blažena sestra Jula Ivanišević“ Godinjak. U programu rada su i aktivnosti na promicanju pobožnosti Drinskim mučenicama, posebno  blaženici sestri Juli. Čim okolnosti to dozvole, počet će prve  aktivnosti.

Višnja Mikić