RODITELJI MOGU ODAHNUTI: STIGAO JE PRIRUČNIK KOJI RAZOTKRIVA NAJČEŠĆE PROBLEME IZ DJEČJE OTORINOLARINGOLOGIJE

 • 18.12.2020
 • Kultura i obrazovanje
 • Slavonski Portal

 • Novorođenče ne zna disati na usta. Ako mu je začepljen nos, ne može disati uopće.
 • Frontalni (čeoni) sinusi se razvijaju tek nakon 10. g. života tako da djeca ne mogu imati „kroničnu upalu“ frontalnih sinusa jer ih ni nemaju.
 • Strana tijela u dišnim putevima su najozbiljniji razlog traženja hitne pomoći u dječjoj dobi.
 • Upale vanjskog uha češće su ljeti.
 • Bebe plaču prilikom uzlijetanja i slijetanja aviona jer osjećaju bol zbog kratke i nisko položene Eustahijeve cijevi.
 • Kape i šalovi neće spriječiti upalu srednjeg uha jer ona dolazi iznutra.
 • Dječje uši obavezno treba zaštititi od buke čepićima ili slušalicama.
 • Znate li što je alergijski marš?
 • Kako zaustaviti krvarenje iz nosa?
 • Alergijsku reakciju ne izazivaju dlake psa i mačke.
 • Treći krajnik najrazvijeniji je u ranom djetinjstvu, a ako nije bolestan do puberteta i nestaje.
 • Antibiotici imaju utjecaj ne samo na pojedinca, nego i na širu zajednicu.

Djeca do treće godine života svog pedijatra ili hitnu službu posjete i do desetak puta godišnje i to najčešće zbog bolesti gornjih dišnih puteva. Upale uha, grla, krvarenje iz nosa ili laringitisi kao po pravilu započinju naglo, nenajavljeno, obično vikendom, na ljetovanju ili zimovanju i predstavljaju izvor frustracija i za roditelja i za dijete. A mladi roditelji nerijetko budu iznenađeni kada ih liječnici vrate iz ordinacije samo s uputom za čišćenjem nosića, snižavanjem temperature, unosom veće količine tekućine i praćenjem stanja djeteta. U Priručniku za roditelje pod nazivom Zajedno kroz dječju otorinolaringologiju, izv. prof. prim. dr. sc. Željka Roje odlučila je mladim roditeljima pomoći da prepoznaju kada je vrijeme za odlazak liječniku, a kada problem mogu riješiti sami ili ga čak i spriječiti. 

Oduvijek mi je bilo jasno da je edukacija najvažnija u prevenciji i liječenju bolesti. Ali edukacija se ne odnosi samo na medicinske profesionalce, već i na laike. I zato nije dovoljno biti samo profesor na Medicinskom fakultetu i poučavati studente i medicinske sestre, već treba poučiti “običnog čovjeka” kako se brinuti o vlastitom zdravlju i zdravlju svojih najmilijih. Valja poučiti i farmaceuta, koji je često prva crta “bojišnice” i osoba kojoj se obraćaju zabrinuti roditelji u želji da izbjegnu dugotrajno čekanje u ordinaciji“, pojašnjava dr. Željka Roje.

Iza dr. Željke Roje je više od 20 godina usavršavanja na području otorinolaringologije u Hrvatskoj i inozemstvu kao i nebrojeni sati provedeni s djecom i roditeljima u  ambulanti. Inspiracija za pisanje Priručnika su joj mali pacijenti i zbunjeni roditelji, te želja da im pomogne brzo i stručno.

U svijetu je napisano puno ambicioznih priručnika, na internetu možete pronaći sve što treba i ne treba. Ali ciljani savjeti o jednom malom segmentu, prilagođeni lokalnim uvjetima i okolnostima, temperamentu i karakteru stanovnika, uvijek nađu svoje čitače i slušače. I ranije sam pisala knjižice s uputama roditeljima i tek kada su naišle na veliko odobravanje od strane roditelja odlučila sam napisati Priručnik za roditelje: Zajedno kroz dječju otorinolaringologiju. Svoje znanje želim podijeliti s roditeljima i svima onima koji žele doznati više o dječjem zdravlju“, kaže dr. Željka Roje.

Neumoran rad u dječjoj otorinolaringologiji  dr. Roje podržavaju i njeni kolege liječnici. Među njima je jedan od najuglednijih zagrebačkih pedijatara dr. Milivoj Jovančević koji je napisao recenziju Priručnika.

Do sada se nisam susreo s tekstom ovako visoke stručne razine koji s takvom lakoćom i na primjeren način olakšava roditeljsko razumijevanje problematike i sudjelovanje u liječenju. Ovakav cjeloviti pristup predstavlja najviši standard brige za zdravlje djeteta. Znanje, vještina komuniciranja i entuzijazam su i do sada obilježavali prof. Željke Roje, čime je postavila visoke standarde u sustavu zdravstva, ali i uloge liječnika u društvenoj zajednici. Riječ je o djelu koje bi trebao imati svaki roditelj“, ističe dr. Milivoj Jovančević.

Detaljne i praktične informacije u Priručniku odgovaraju na brojna pitanja koja se pred roditeljima pojave barem jednom tijekom prvih godina djetetova života. Suradnja s roditeljima i njihovo zdravstveno prosvjećivanje su najznačajniji segment javnozdravstvenog djelovanja kojemu je dr. Roje posvetila cijelu liječničku i znanstvenu karijeru.

Priručnik za roditelje: Zajedno kroz dječju otorinolaringologiju je dostupan putem web stranice www.biramzdravlje.hr

Online promociju pogledajte putem poveznice: https://bit.ly/3mpzcYk.