Blagoslovljeno vatrogasno vozilo

  • 03.05.2021
  • Udruge
  • Slavonski Portal

Rad vrijednog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bili Brig donedavno je opterećivalo staro kombi vozilo iz 1984.g. koje se više nije moglo popraviti ni registrirati, pa su u pomoć priskočile Vatrogasna zajednica općine Nova Kapela te Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije. Kroz projekt „Tirol za hrvatsko vatrogastvo“ uspostavljena je suradnja s vatrogasnim zapovjednikom HBI grada Kufsteina, Hans-Peter Wellschlagerom, nakon čega su zatraženi osnovni podatci o DVD-u Bili Brig. Nakon pismene komunikacije, bilobriškom DVD-u donirano je MTF vatrogasno vozilo, koje je u ožujku društvu  predano. Uz vozilo, bilobriški vatrogasci dobili su i opremu: kacige, vatrogasna odijela, hlače, opasače, kombinezone, čizme i vatrogasna nosila.

U nedjelju, 2. svibnja, u povodu sv Florijana, zaštitnika vatrogasaca, (4. svibnja)  vozilo je blagoslovljeno. Budući da je te nedjelje bila i prva ovogodišnja misa na Gospinom polju, sjeverno od Bilog Briga, u župi Vrbova,  vozilo je na kraju mise blagoslovio vlč Valent Furjan, župnik u Vrbovi i Štivici. Misi i blagoslovu bili su nazočni bilobriški vatrogasci te predstavnici VZO Nova Kapela.

Kako ističe predsjednik društva, Valentino Štivić, samo da prestane  pandemija korone, društvo će početi će s vježbama, nastaviti aktivnosti s mladima i organizirati vatrogasna predavanja.

Prije mise na Gospinom polju, vatrogasci su otišli na novokapelačko groblje gdje su položili vijenac, upalili svijeće i pomolili se za sve poginule i umrle članove DVD-a Bili Brig i s područja Vatrogasne zajednice Nova Kapela, kao i za sve poginule hrvatske branitelje, poglavito poginule u Vojno-redarstvenoj operaciji „Bljesak“.

Tekst: Višnja Mikić

Fotografije: Zlatko Kulež