Požari u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji

  • 13.07.2021
  • Policija
  • Slavonski Portal

Prema informacijama koje je prikupilo Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice, danas su izbila po 2 požara u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Požari su lokalizirani, a vatrogasci će i tijekom noći čuvati požarišta.


Za prvi od navedenih požara, koji je izbio na brdu Svilušnik na području Kotlenica kod Dugopolja, DVD Dugopolje je zaprimilo dojavu u 09:01 sati. Požarom je zahvaćeno oko 30 ha većinom trave i niskog raslinja.
U gašenju požara sudjelovala su 34 vatrogasca sa 13 vatrogasnih vozila  iz DVD-a Dugopolje, Klis, Zagora, Vranjic, Muć, Sinj, Split, Žrnovnica, Podstrana te JVP Split. Od zračnih snaga angažiran je jedan helikopter Mi 8 MTV1 sa uređajem za gašenje te jedan Canadair CL-415. Požar je lokaliziran u 16:30 sati, a saniranje požarišta je u tijeku.
 
JVP Grada Trogira je preko Županijskog centra 112 Split u 15:07 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja kod Marine uz cestu prema mjestu Vinišće. Zbog jakog juga požar se brzo širio pa je zatraženo angažiranje 2 Canadaira. Osim zračnih snaga u gašenju požara sudjelovala su 54 vatrogasca sa 15 vatrogasnih vozila iz JVP i DVD Trogir te DVD-a Marina, Seget-Vranjica, Okruk, Slatine te Rogoznica iz županije Šibensko-kninske.
Požar je pod nadzorom vatrogasaca, a opožareno je oko 8 ha makije, niskog raslinja i nešto borove šume. Saniranje rubnih dijelova nastaviti će se do daljnjeg.

Županijski vatrogasni operativni centar Šibenik zaprimio je 13. srpnja u 10:59 sati dojavu o požaru raslinja na području između Zatona i Rasline. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija.
Angažiran je 41 vatrogasac sa 14 vozila iz JVP Šibenik i Vodice, DVD-a Zaton, Vodice, Brodarica- Krapanj, Zablaće,  Šibenik, Pirovac, Bilice te zapovjednik VZŽ, a od zračnih snaga djelovala su 2 Canadaira te 2 Air-tractora.
Požar je lokaliziran u 19:10 sati, a trenutno se saniraju rubni dijelovi. Opožareno je oko 30 ha trave i niskog raslinja, borove i hrastove šume te veći broj stabala maslina, trsova vinove loze i voćki.

 
ŽVOC Šibenik zaprimio je također i dojavu o požaru raslinja na području Kljaka. Požarom je zahvaćena većinom trava i nisko raslinje, smrika, niska grabova i hrastova šuma na površini od oko 6 ha.
U gašenju požara angažirano je 15 vatrogasaca sa 5 vozila iz JVP i DVD-a Drniš te DVD-a Unešić i Ružić. Od zračnih snaga, u gašenju su sudjelovala 3 Canadaira, jedan koji je upućen na ovo požarište direktno te 2 koja su nakon djelovanja na požaru kod Marine preusmjerena na ovaj požar prilikom vraćanja u ZB Zemunik.
Požar je lokaliziran u 18:36 sati, a vatrogasci će ostati u do daljnjeg na požarištu.
 

- Zbog velikog broja požara te vremenskih prilika koje pogoduju njihovu izbijanju, pozivamo sve građane na dodatan oprez. Ukoliko vidite požar ili dim, odmah zovite vatrogasce na 193 - rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.